Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΡΙΓΑΝΗ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η ρίγανη είναι από τα σπουδαιότερα αρωματικά φυτά.Αυτοφυές το συναντάς σε όλη σχεδόν την  Ελλάδα σε άγονους και άνυδρους τόπους κυρίως.  Το άρωμά της είναι αναντικατάστατο. Υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα με το όνομα " ορίγανον". Είναι σύνθετη λέξη , όρος και γάνος ( λαμπρός ) που σημαίνει το φυτό που λαμπρύνει το βουνό!!!
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η καλλιέργειά της εντοπίζεται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία. Αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος και πολλαπλασιάζεται με σπόρο.
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Στην Αρχαία Ελλάδα αποτελούσε σύμβολο χαράς, καθώς στα στεφάνια του γάμου έβαζαν και κλαδιά ρίγανης. Επίσης τη χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική αλλά και ως φάρμακο.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων και εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Όταν λοιπόν ριγανίζουμε το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Και βέβαια προσθέτει εξαιρετική νοστιμιά και άρωμα στις σαλάτες ενώ δένει μοναδικά με τη φέτα τυρί.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Παράλληλα η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Μετά από πολλές έρευνες αποδείχθηκε ότι πολλές αρρώστειες δειλιάζουν μπροστά στη ρίγανη, όπως πνευμονία, βήχας, γρίπη, κρυώματα, τροφικές δηλητηριάσεις και πολλά άλλα. Διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη. Γενικά έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις, ανιοξειδωτικές, επουλωτικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και άλλες πολλές ιδιότητες. Με τη μορφή λαδιού ή έμπλαστρου μπορεί να βοηθήσει στον πονόδοντο, στην αρθροίτιδα, φλεβίτιδια, στα εγκαύματα και στους μώλωπες.
Γιώργος Μ. ( Στ2΄)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου